Přibrat na váze a pěkně si vytvarovat křivky může být někdy složitější než zhubnout. Jedinci, které trápí příliš štíhlá postava, by tento problém měli nejdříve probrat s lékařem, aby vyloučili případné zdravotní důvody hubenosti. Poté mohou zvážit spolupráci s nutričním poradcem a fitness trenérem.
Pokračování textu Jak přibrat na váze zdravě?
Archiv štítku: vzorový jídelníček
Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku
Podíl sacharidů a tuků v jídelníčku je velmi individuální. Někdo velmi dobře zdravotně prospívá při vysoko-sacharidovém režimu s omezením tuků, jiný nedá dopustit na ketogenní režim s minimem sacharidů a vysokým příjmem tuků. Já osobně považuji za optimální podíl sacharidů na celkovém energetickém příjmu cca 30-50 %. Při příjmu 2000 kcal to znamená 150-250 g sacharidů., dalších 10-15 % tvoří bílkoviny a 30-50 % zdravé tuky. Pokračování textu Jaké sacharidy zařadit do jídelníčku
Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy jsou pro nás hlavním zdrojem energie, ale zároveň jsou jednou z hlavních příčin obezity a dalších vážných zdravotních problémů. Pro pochopení, proč nám některé sacharidy škodí a jiné prospívají, nám pomohou dva výchozí termíny, ve kterých je dobré se orientovat. Jde o glykemický index a glykemickou nálož. Pokračování textu Proč nám strava s vysokým glykemickým indexem škodí
Sacharidy
Sacharidy (cukry, uhlovodany) jsou pro nás, spolu s tuky, hlavním zdrojem energie. Potřebujeme je pro správné fungování centrálního nervového systému a pro udržování stálé hladiny cukru v krvi (glykémie). Ve formě jaterního a svalového glykogenu tvoří energetickou rezervu organismu. Pokračování textu Sacharidy
Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“
Zásadou zdravého stravování je používání základních, průmyslově nezpracovaných potravin v nejlepší dostupné kvalitě. Při jejich nákupu je potřeba číst etikety se složením potravin, eventuálně dát pozor na čerstvost a zralost. Pokračování textu Výběr potravin pro sestavení „zdravého talíře“
Zdravý talíř
Pojem „zdravý talíř” vznikl před několika lety v USA (www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-plate). Jde o velmi praktickou pomůcku, která jednoduše demonstruje zdravé stravování. Stačí si představit větší talíř, na který v duchu naskládáme všechno, co se chystáme za den sníst. Pokud se chceme stravovat zdravě, výsledek by měl být následující: Pokračování textu Zdravý talíř