Ovoce - jahody, třešně, maliny, ostružiny, borůvky

Pokud chcete přibrat, dopřejte si ovoce

Ovoce patří do zdravého jídelníčku, jelikož obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a další cenné látky. Je také zdrojem jednoduchých sacharidů a rychle tedy tělu dodá chybějící energii. Díky vyššímu obsahu vlákniny zasytí a má příznivé účinky na trávicí soustavu.

Ovoce ve zdravém a vyváženém jídelníčku

Ovoce se na pultech obchodů vyskytuje v celé škále druhů a některé z nich (například jablka či banány) se dají koupit i celoročně. Oproti tomu broskve, meruňky, švestky, jahody, maliny, borůvky či pomeranče jsou spíše sezónní záležitostí. Ovoce je sice zdravé, neznamená to však, že ho můžeme jíst neomezeně.

Když chcete přibrat, můžete si ovoce dopřát více než člověk, který se snaží přebytečná kila zhubnout. Denně se doporučuje 250 až 300 gramů. Kolik to je kusů? To už záleží na jejich hmotnosti a na obsahu cukru v plodu. Třeba 100 gramů banánu má mnohem více cukru než stejné množství jahod, rybízu či borůvek. Obsah cukru závisí také na zralosti. Čím je plod sladší a zralejší, tím více cukru se v něm nachází.

Pokud přibíráte nebo sportujete, rozhodně se ovoci nevyhýbejte. Do jídelníčku ho doporučujeme zařadit v ranních a dopoledních hodinách (ideální je na snídani a na svačinu). Méně sladké druhy si můžete dopřát též jako druhou večeři před spaním.

Ideální je ovoce doplnit mléčnými výrobky či ořechy. Získáte tak plnohodnotnou svačinku tvořenou sacharidy, tuky a bílkovinami, která vás dobře zasytí. Vyzkoušejte také sušené plody nebo kompoty. Obě tyto úpravy jsou ale zpravidla doslazovány.

Pozitivní účinky

Ovoce je skvělým zdrojem jednoduchých cukrů pro okamžité doplnění energie. Z vitamínů obsahuje především vitamín C, provitamín A nebo vitamíny skupiny B. Je též zdrojem draslíku, hořčíku nebo železa. Konkrétní rozložení látek závisí na druhu. Například peckoviny jsou bohatší na draslík, rakytník a černý rybíz zase na vitamín C. Nesmíme zapomenout ani na vlákninu, která zasytí a přispívá ke správně fungující střevní mikroflóře.